THE ROLE OF CERTIFICATION IN THE BRAZILIAN FRUIT SECTOR // O PAPEL DA CERTIFICAÇÃO NA FRUTICULTURA BRASILEIRA
Palavras-chave:
fruit, certification, European Union // frutas, certificação, União EuropéiaResumo
ABSTRACT: Certification systems play an important role in any market that is burdened with a high degree of information asymmetry and quality uncertainty. Thus, producers and exporters of fresh fruit in developing countries like Brazil are increasingly required to demonstrate the safety and traceability of their produce up to the consumption stage. This paper aims at presenting a comparative analysis of the different certification schemes applied to fruit production in Brazil. A survey of 303 grape and mango farmers was conducted in 2006 in the Juazeiro and Petrolina regions of the São Francisco Valley. The results of the certification schemes adopted by grape farmers show that GlobalGAP certified ones have higher productivity. The income of farmers with one certificate is higher than that of those with two certificates. The comparative analysis of small and medium farms concludes that there is no evidence of the marginalization of small farmers.
RESUMO: Sistemas de certificação desempenham um papel importante em mercados que apresentam um alto nível da assimetria de informação e incerteza na qualidade. Por isso, produtores e exportadores de frutas frescas de países em desenvolvimento como o Brasil são constantemente requisitados a demonstrar segurança e rastreabilidade da produção até o estágio fi nal de consumo. Este artigo tem como objetivo apresentar uma análise comparativa dos diferentes sistemas de certificação existentes na fruticultura no Brasil. A coleta de dados primários com 303 produtores de uva e manga foi conduzida em 2006 na região de Juazeiro e Petrolina no Vale do São Francisco. Os resultados mostram que produtores de uva que são certificados com GlobalGAP têm maior produtividade. A renda dos produtores com um certificado é maior que a dos que possuem dois certificados. A análise comparativa das pequenas e médias propriedades conclui que não há evidência de marginalização de pequenos produtores.
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