Modeling the growth of 'Isabel' grape fruits

Édlen dos Santos Bonelá, Lucas Borges Moreira Júnior, Vinicius Souza Oliveira, Omar Schmildt, Marcio Paulo Czepak, Edilson Romais Schmildt

Abstract


The modeling of fruit growth is important mainly in physiological and plant growth studies, allowing the monitoring of fruit growth and the follow-up of their development in a non-destructive way. Since no studies were found in the literature to model the growth of 'Isabel' vine fruits, the objective of this work is to adjust a growth curve for the fruits, verifying if the same equation can be applied to two production seasons. year in the north of the state of Espírito Santo. To adjust the growth curves, simple linear, quadratic, cubic, power and exponential models were used, with the weight of the berries as a function of the diameter and length of the berries. The validation of the equations was carried out using the same berries as the estimates of the equations through Pearson's linear correlation, root mean square error, Willmott's agreement index and required sample size to estimate the equation. The power model using the diameter as an independent variable is the equation that best explains the weight of the fruit of the 'Isabel' grape.

Keywords


Vitis labrusca; Experimental precision; Experimental planning; Data analysis; Statistical analysis; Growth curve.

Full Text:

PDF

References


REFERENCES

ALVARES, C. A.; STAPE, J.L.; SENTELHAS, P. C.; GONÇALVES, J. L. M.; SPAROVEK, G. Köppen's climate classification map for Brazil. Meteorologische Zeitschrift, Stuttgart, v. 22, n. 6, p. 711-728, 2014.

ARCANJO, N. M. O. Qualidade de vinho tinto produzido com uvas da cultivar Isabel (Vitis Labrusca) proveniente de duas regiões do Brasil (Nordeste e Sul), 2015. Disponível em: . Acesso em: 15 de setembro de 2021.

BERILLI, S. S.; OLIVEIRA, J. G.; MARINHO, A. B.; LYRA, G. B.; SOUSA, E. F.; VIANA, A. P.; BERNARDO, S.; PEREIRA, M. G. Avaliação da taxa de crescimento de frutos de mamão (Carica papaya L.) em função das épocas do ano e graus-dias acumulados. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 29, n. 1, p. 11-14, 2007. doi: https://doi.org/10.1590/S0100-29452007000100005. Acesso em: 14 de setembro de 2021.

CAMARGO, U.A.; MAIA, J. D. G.; RITSCHEL, P.S. Embrapa Uva e Vinho: novas cultivares brasileiras de uva. 1ª ed. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2010. v. 1. 64p.

CUNHA, A. R.; VOLPE, C, A. Growth curves of coffee fruits Obatã IAC 1669-20 in different alignments planting. Semina: Ciências Agrárias, v. 32, n. 1, p. 49-62, 2011. doi: http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2011v32n1p49. Acesso em: 13 de setembro de 2021.

EMBRAPA. Cultivares de Uva e Porta-Enxertos de Alta Sanidade. 2016. Disponível em: . Acesso em: 10 de maio de 2020.

FERNANDES, T. J.; PEREIRA, A. A.; MUNIZ, J. A.; SAVIAN, T. V. Seleção de modelos não lineares para a descrição das curvas de crescimento do fruto do cafeeiro. Coffee Science, Lavras, v. 9, n. 2, p. 207-215, 2014. Disponível em: . Acesso em: 10 de maio de 2020.

INCAPER. Produção de uva e vinho é destaque no Espírito Santo. 2018. Disponível em:. Acesso em: 14 de maio de 2020.

JORQUERA-FONTENA, E.; GÉNARD, M.; RIBERA-FONSECA, A.; FRANCK, N. A simple allometric model for estimating blueberry fruit weight from diameter measurements. Scientia Horticulturae, v. 219, p. 131-134, 2017. doi: https://doi.org/10.1016/j.scienta.2017.03.009. Acesso em: 14 de setembro de 2021.

KVALSETH, T.O. Cautionary note about R2. The American Statistician, v. 39, n. 4, p. 279-285, 1985.

MUIANGA, C.A.; MUNIZ, J.A.; NASCIMENTO, M.A.; FERNANDES, T.J. 2016. Descrição de curva de crescimento do cajueiro em modelos não lineares. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 38, p. 22-32. doi: https://doi.org/10.1590/0100-2945-295/14. Acesso em: 14 de setembro de 2021.

MUNIZ, J. A.; NASCIMENTO, M. S.; FERNANDES, T. J. Nonlinear models for description of cacao fruit growth with assumption violation. Revista Caatinga, v. 30, n. 1, 205-257, 2017. doi: https://doi.org/10.1590/1983-21252017v30n128rc. Acesso em: 14 de setembro de 2021.

NIXFORD, S. L.; HERMOSÍN-GUTIÉRREZ, I. Brazilian red wines made from the hybrid grape cultivar Isabel: Phenolic composition and antioxidant capacity, 2010. doi: https://doi.org/10.1016/j.aca.2009.11.058. Acesso em: 14 de setembro de 2021.

OLIVEIRA, V. S.; OLIVEIRA, V. S.; SANTOS, K. T. H.; SANTOS, G. P.; BORGES JUNIOR, L. M.; NASCIMENTO, A. L.; SALLES, R. A.; ARANTES, S. D.; VITÓRIA, E. L.; SCHMILDT, O.; POSSE, R. P.; ZUCOLOTO, M.; SCHMILDT, E. R. Modeling fruit growth of ‘Triunfo’ pear grown in North Espírito Santo State. Journal of Agricultural Science, v. 12, n. 6, p. 153-157, 2020. doi: 10.5539/jas.v12n6p153. Acesso em: 10 de setembro de 2021.

Pimentel-Gomes, F. (2009) Curso de Estatística Experimental. 15ª Edição, Fealq, Piracicaba.

R CORE TEAM. R: A language and environment for statistical computing. R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria, 2020.

RIZZON, L.A.; MIELE, A.; MENEGUZZO, J. Avaliação da uva cv. Isabel para a elaboração de vinho tinto. Bento Gonçalves, 2000. doi: https://doi.org/10.1590/S0101-20612000000100022. Acesso em: 10 de maio de 2020.

ROMBALDI, C. V.; BERGAMASQUI M.; LUCCHETTA L.; ZANUZO M.; SILVA J. A. Produtividade e qualidade de uva, cv. Isabel, em dois sistemas de produção. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 26, p. 89-91, 2004. doi: https://doi.org/10.1590/S0100-29452004000100024. Acesso em: 14 de setembro de 2021.

SANTOS, K. T. H.; OLIVEIRA, V. S.; SANTOS, G. P.; SANTOS, J. S. H.; SHMILDT, O.; SHMILDT, E. R. Fruit Mass of Carica papaya L. from Cultivars Aliança and THB from the Width and Length of the Fruit. Agricultural Sciences, v. 12, n. 1. doi: https://doi.org/10.4236/as.2021.121002. Acesso em: 14 de setembro de 2021.

SANTOS, V. R.; FILHO, G. M.; ALBUQUERQUE, A. W.; COSTA, J. P. V. Crescimento e produtividade agrícola de cana-de-açúcar em diferentes fontes de fósforo. Revista Brasileira de Engenharia agrícola e ambiental, v. 13, n. 4, p. 389-396, 2009. doi: https://doi.org/10.1590/S1415-43662009000400004. Acesso em: 14 de setembro de 2021.

SOARES M.; WELTER L.; KUSKOSKI E. M.; GONZAGA L.; FETT R. Compostos fenólicos e atividade antioxidante da casca de uvas Niágara e Isabel. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 30, n. 1, p. 59-64, 2008. doi: https://doi.org/10.1590/S0100-29452008000100013. Acesso em: 14 de setembro de 2021.

SOUSA, J.S.I. de. Uvas para o Brasil. 2. ed. rev. aum. Piracicaba: FEALQ, 1996.791 p.

WILLMOTT, C. J. On the validation of models. Physical Geography, v. 2, n. 2, p. 184-194, 1981.




DOI: https://doi.org/10.55747/bjedis.v2i2.52563

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2022 Brazilian Journal of Experimental Design, Data Analysis and Inferential Statistics

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

INDEXED BY: INTERNATIONAL INNOVATIVE JOURNAL IMPACT FACTOR