Modeling the growth of 'Isabel' grape fruits
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
REFERENCES
ALVARES, C. A.; STAPE, J.L.; SENTELHAS, P. C.; GONÇALVES, J. L. M.; SPAROVEK, G. Köppen's climate classification map for Brazil. Meteorologische Zeitschrift, Stuttgart, v. 22, n. 6, p. 711-728, 2014.
ARCANJO, N. M. O. Qualidade de vinho tinto produzido com uvas da cultivar Isabel (Vitis Labrusca) proveniente de duas regiões do Brasil (Nordeste e Sul), 2015. Disponível em: . Acesso em: 15 de setembro de 2021.
BERILLI, S. S.; OLIVEIRA, J. G.; MARINHO, A. B.; LYRA, G. B.; SOUSA, E. F.; VIANA, A. P.; BERNARDO, S.; PEREIRA, M. G. Avaliação da taxa de crescimento de frutos de mamão (Carica papaya L.) em função das épocas do ano e graus-dias acumulados. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 29, n. 1, p. 11-14, 2007. doi: https://doi.org/10.1590/S0100-29452007000100005. Acesso em: 14 de setembro de 2021.
CAMARGO, U.A.; MAIA, J. D. G.; RITSCHEL, P.S. Embrapa Uva e Vinho: novas cultivares brasileiras de uva. 1ª ed. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2010. v. 1. 64p.
CUNHA, A. R.; VOLPE, C, A. Growth curves of coffee fruits Obatã IAC 1669-20 in different alignments planting. Semina: Ciências Agrárias, v. 32, n. 1, p. 49-62, 2011. doi: http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2011v32n1p49. Acesso em: 13 de setembro de 2021.
EMBRAPA. Cultivares de Uva e Porta-Enxertos de Alta Sanidade. 2016. Disponível em: . Acesso em: 10 de maio de 2020.
FERNANDES, T. J.; PEREIRA, A. A.; MUNIZ, J. A.; SAVIAN, T. V. Seleção de modelos não lineares para a descrição das curvas de crescimento do fruto do cafeeiro. Coffee Science, Lavras, v. 9, n. 2, p. 207-215, 2014. Disponível em: . Acesso em: 10 de maio de 2020.
INCAPER. Produção de uva e vinho é destaque no Espírito Santo. 2018. Disponível em:. Acesso em: 14 de maio de 2020.
JORQUERA-FONTENA, E.; GÉNARD, M.; RIBERA-FONSECA, A.; FRANCK, N. A simple allometric model for estimating blueberry fruit weight from diameter measurements. Scientia Horticulturae, v. 219, p. 131-134, 2017. doi: https://doi.org/10.1016/j.scienta.2017.03.009. Acesso em: 14 de setembro de 2021.
KVALSETH, T.O. Cautionary note about R2. The American Statistician, v. 39, n. 4, p. 279-285, 1985.
MUIANGA, C.A.; MUNIZ, J.A.; NASCIMENTO, M.A.; FERNANDES, T.J. 2016. Descrição de curva de crescimento do cajueiro em modelos não lineares. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 38, p. 22-32. doi: https://doi.org/10.1590/0100-2945-295/14. Acesso em: 14 de setembro de 2021.
MUNIZ, J. A.; NASCIMENTO, M. S.; FERNANDES, T. J. Nonlinear models for description of cacao fruit growth with assumption violation. Revista Caatinga, v. 30, n. 1, 205-257, 2017. doi: https://doi.org/10.1590/1983-21252017v30n128rc. Acesso em: 14 de setembro de 2021.
NIXFORD, S. L.; HERMOSÍN-GUTIÉRREZ, I. Brazilian red wines made from the hybrid grape cultivar Isabel: Phenolic composition and antioxidant capacity, 2010. doi: https://doi.org/10.1016/j.aca.2009.11.058. Acesso em: 14 de setembro de 2021.
OLIVEIRA, V. S.; OLIVEIRA, V. S.; SANTOS, K. T. H.; SANTOS, G. P.; BORGES JUNIOR, L. M.; NASCIMENTO, A. L.; SALLES, R. A.; ARANTES, S. D.; VITÓRIA, E. L.; SCHMILDT, O.; POSSE, R. P.; ZUCOLOTO, M.; SCHMILDT, E. R. Modeling fruit growth of ‘Triunfo’ pear grown in North Espírito Santo State. Journal of Agricultural Science, v. 12, n. 6, p. 153-157, 2020. doi: 10.5539/jas.v12n6p153. Acesso em: 10 de setembro de 2021.
Pimentel-Gomes, F. (2009) Curso de Estatística Experimental. 15ª Edição, Fealq, Piracicaba.
R CORE TEAM. R: A language and environment for statistical computing. R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria, 2020.
RIZZON, L.A.; MIELE, A.; MENEGUZZO, J. Avaliação da uva cv. Isabel para a elaboração de vinho tinto. Bento Gonçalves, 2000. doi: https://doi.org/10.1590/S0101-20612000000100022. Acesso em: 10 de maio de 2020.
ROMBALDI, C. V.; BERGAMASQUI M.; LUCCHETTA L.; ZANUZO M.; SILVA J. A. Produtividade e qualidade de uva, cv. Isabel, em dois sistemas de produção. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 26, p. 89-91, 2004. doi: https://doi.org/10.1590/S0100-29452004000100024. Acesso em: 14 de setembro de 2021.
SANTOS, K. T. H.; OLIVEIRA, V. S.; SANTOS, G. P.; SANTOS, J. S. H.; SHMILDT, O.; SHMILDT, E. R. Fruit Mass of Carica papaya L. from Cultivars Aliança and THB from the Width and Length of the Fruit. Agricultural Sciences, v. 12, n. 1. doi: https://doi.org/10.4236/as.2021.121002. Acesso em: 14 de setembro de 2021.
SANTOS, V. R.; FILHO, G. M.; ALBUQUERQUE, A. W.; COSTA, J. P. V. Crescimento e produtividade agrícola de cana-de-açúcar em diferentes fontes de fósforo. Revista Brasileira de Engenharia agrícola e ambiental, v. 13, n. 4, p. 389-396, 2009. doi: https://doi.org/10.1590/S1415-43662009000400004. Acesso em: 14 de setembro de 2021.
SOARES M.; WELTER L.; KUSKOSKI E. M.; GONZAGA L.; FETT R. Compostos fenólicos e atividade antioxidante da casca de uvas Niágara e Isabel. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 30, n. 1, p. 59-64, 2008. doi: https://doi.org/10.1590/S0100-29452008000100013. Acesso em: 14 de setembro de 2021.
SOUSA, J.S.I. de. Uvas para o Brasil. 2. ed. rev. aum. Piracicaba: FEALQ, 1996.791 p.
WILLMOTT, C. J. On the validation of models. Physical Geography, v. 2, n. 2, p. 184-194, 1981.
DOI: https://doi.org/10.55747/bjedis.v2i2.52563
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2022 Brazilian Journal of Experimental Design, Data Analysis and Inferential Statistics

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
INDEXED BY: INTERNATIONAL INNOVATIVE JOURNAL IMPACT FACTOR