Diagnosis of Eating Disorder in the LGBTQIA+ population: eating disorder or an issue related to sexual and gender identity?

Authors

DOI:

https://doi.org/10.70051/mangt.v3i2.61240

Keywords:

Gastronomy, Eating disorder, Body image, Gender, Sexual orientation

Abstract

The LGBTQIA+ population has been little welcomed, understood and listened to in health services, due to scenarios of violence and discrimination that they experience daily in an attempt to access care in these devices. Eating disorders have been discussed as quite prevalent in this population, but the question remains whether we are correctly diagnosing people as actually cases of eating disorders, body dissatisfaction characteristic of people from the LGBTQIA+ population, or it would be a question of their own understanding of gender. Who recognize themselves and their sexual orientation? Do we take into account the differential diagnosis in these cases? That way, this article aims to discuss eating disorders, health in the LGBTQIA+ population and their particularities, in addition to the relationship between these two themes from the perspective of the differential diagnosis of eating disorders, acceptance and understanding of the individual based on their gender, sexual orientation and body image.

Author Biographies

Camila Chermont Prochnik Estima, Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ), Rio de Janeiro, RJ, Brasil

Nutricionista

Doutorado em ciências PRONUT/USP

Mestrado em nutrição humana INJC/UFRJ

Mariana Viviani da Silva, Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ), Rio de Janeiro, Rj, Brasil.

Psicóloga, formada no Instituto de Psicologia da Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ). Já foi estagiária no Hospital Federal dos Servidores do Estado (HFSE) no setor de oncohematologia pediátrica. Estagiária no Programa de Cirurgia Bariátrica do Hospital Universitário Clementino Fraga Filho, HUCFF - PROCIBA. É membro voluntária da equipe de pesquisa no Prociba do HUCFF.

Monica Vianna, Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ), Rio de Janeiro, Rj, Brasil.

Pós doutoramento e doutorado em Psicologia Clínica pela PUC-RIO. Mestre em Psicologia Clínica pela PUC-SP. Psicóloga e Pesquisadora do Laboratório Interdisciplinar de Pesquisa e Intervenção Social - LIPIS, PUC-RIO. Membro do departamento de Psicologia e Psiquiatria em diabetes da Sociedade Brasileira de Diabete, SBD. Supervisora de psicologia do Centro de Estudos e Tratamento de Transtornos Alimentares e Obesidade, CETTAO. Supervisora de prática em Cirurgia Bariátrica do Curso de Especialização em Psicologia Hospitalar da UFRJ. Coordenadora de psicologia do Programa de Cirurgia Bariátrica do Hospital Universitário Clementino Fraga Filho, HUCFF - PROCIBA. Autora dos livros: Da geladeira ao divã: Psicanálise da compulsão alimentar e Do Bisturi ao Divã: Cirurgia bariátrica, compulsão alimentar e psicanálise.

Published

2024-02-29

Issue

Section

Artigos originais