Masculinity in the Kitchen: Episodes of Machismo and Symbolic Violence in the MasterChef Program
DOI:
https://doi.org/10.70051/mangt.v3i2.61339Keywords:
Gastronomy, Sexism, Hegemonic masculinity, Reality show, InclusionAbstract
The boom of gastronomy reality shows in Brazil has influenced the culinary industry and exposed issues of gender inequality and symbolic violence, emphasizing the importance of questioning and restructuring these configurations in order to promote more inclusive and equitable culinary environments. The objective of this article was to identify and analyze episodes of gender discrimination on the television program MasterChef in light of the concepts of masculinity and Bourdieu's symbolic violence, using two methods: literature research and data collection and analysis on the MasterChef program. It can be observed from the highlighted excerpts of dialogue that symbolic violence is present and often goes unnoticed by the agents who practice it or receive it, with the reproduction of gender stereotypes, including among the female participants of the program. It was also observed how symbolic violence operates in these gastronomy programs, reinforcing norms of masculinity and femininity that perpetuate inequalities in the culinary industry. Although this research has provided a broad overview of the topic, future investigations could delve deeper with case studies and direct interviews. The importance of awareness, leadership and the deconstruction of gender norms is emphasized in creating more inclusive and respectful working environments, contributing to a more equitable professional field.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Luca Souza Moreira, Camila Pinheiro Coura, Daniela Alves Minuzzo
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).