Between scale and pinches: learning in gastronomy in experience with women
DOI:
https://doi.org/10.70051/mangt.v2i2.51389Keywords:
Gastronomy, Popular education, Decoloniality, Gender,Abstract
Gastronomy courses in Brazil present a Eurocentric conception of culinary knowledge and practices, which becomes an obstacle in the learning of those who carry previous experiences in the kitchen. In the case of women, the kitchen becomes a space often ambiguous, because just as they were historically conditioned to it, in their professionalization there were other paths, of protagonism and symbolism. This work presents some results of a master's research with women, in which popular education proved to be an efficient means of dialogue between the experience of knowledge made by women and gastronomy. As well, it presented ways to think about a less dependent and more decolonized Brazilian gastronomy.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Jamile Wayne Ferreira
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).