Knowlwdge, flavors and (in)justice: black female writings about the senses that fill the flavors

Authors

Keywords:

Gastronomy, Knowledge-taste, Feminine, Hunger

Abstract

This theoretical essay is a provocation about the meanings that fill words and the words that name the meanings. If knowledge is etymologically flavor, we ask about the meanings of these flavors. Since the experiences of flavors are related to embodied experiences, we emphasize the Escrevivências of women who use art/literature to denounce their cosmoperceptions, which we celebrate as a mirror of invisible realities in Brazilian dynamics. We inscribe coloniality as a framework that endures and accentuates differences, and we dare to demarcate possible reexistences. Our objective is to revisit rigid formats and propose new paths for the development of research in the field of Gastronomy that looks at multiple meanings and poetics of words. We move between different perspectives, from Brillat-Savarin to Rubens Alves, proposing ways to revisit hegemonic eurocentric logics and to build new languages and perspectives that contemplate intellectuals against hegemons and also calling on female authors of literature. Finally, we pay attention to hunger as an urgency that belongs to the field of Gastronomy and remains in the shadows in research and writings.

Author Biographies

Lourence Cristine Alves, Universidade Federal da Bahia (UFBA), Salvador, BA, Brasil

Doutora em Alimentação, Nutrição e Saúde pela UERJ. Mestre em História das Ciências e da Saúde pela Fiocruz. Bacharel em Gastronomia pela UFRJ e em História pela UERJ. Professora adjunta do departamentoo de ciência dos alimentos, no curso de Gastronomia da UFBA. Pesquisadora de Alimentação e Cultura, Gastronomia e Afrobrasilidades, Gastronomia, gênero, raça e racismo, Interseccionalidades e alimentação.

Isis Pereira Coutinho-Degani, Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ), Rio de Janeiro, Rj, Brasil.

Doutoranda do Instituto NUTES de Educação em Ciências e Saúde da Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ). Mestre em Educação Profissional em Saúde pela Escola Politécnica de Saúde Joaquim Venâncio Filho- EPSJV/FIOCRUZ. Tecnóloga em Gastronomia pela Universidade Augusto Motta - UNISUAM. Assistente social pela Universidade do Estado do Rio de Janeiro- UERJ.

Leticia Maria Lima Silva, Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ), Rio de Janeiro, Rj, Brasil.

Licenciada em Ciências Biológicas pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ). Mestranda em Educação em Ciências e Saúde pelo Instituto Nutes de Educação em Ciências e Saúde da Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ).

Published

2024-02-29

Issue

Section

Ensaios teóricos