Sexism and racism and the blaming of women for the worsening of the family's diet when they entered the job market
DOI:
https://doi.org/10.70051/mangt.v3i2.61213Keywords:
Gastronomy, Family food, Woman, Job marketAbstract
When women left home to work outside the house is a great the exit of women to the job market is one of the major justifications in studies in the field of food and nutrition for the worsening of the nutritional quality of family food consumption, which leads to the development and increase in the prevalence and incidence of chronic non-communicable diseases in Brazil in recent decades. The change in the Brazilian's eating profile is notable, but how much this affirmation of women's emancipation to obtain space in the professional field, outside the home, with paid work and recognition in addition to independence, is configured as a sexist and blaming discourse. This article aims to provide a critical review of the topic based on a survey of articles that contextualized the change in eating patterns in Brazil, the affirmation of women's exit to the job market with the themes of the concept of family, creation of patriarchy, lack of a social structure to support women and female overload.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 LETICIA TINOCO DE TOLEDO GARCIA, Camilla De Chermont Prochnik Estima
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).