Classification to Coefficient of Variation in Physical and Chemical Attributes of Oranges

Authors

  • Valéria Pancieri Sallin Federal University of Espírito Santo
  • Douglas Vicente do Carmo Lima Federal University of Espírito Santo
  • Maria Juliete Lucindo Rodrigues Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)
  • Matheus Torezani Rossi Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)
  • Vinicius de Souza Oliveira Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)
  • Edilson Romais Schmildt Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)

DOI:

https://doi.org/10.55747/bjedis.v2i2.52551

Keywords:

Statistics analysis, experimental precision, variables, analytical methods, reliability, data analysis.

Abstract

Abstract: A of the ways to evaluate data homogeneity in experiments is through the coefficient of variation (CV), however, in orange fruit evaluations, gaps are noted about the ranges that the variables must present due to their fluctuations as a function of factors genetic, climatic and agricultural. Thus, the present work aims to propose classifications of coefficient of variation for physicochemical attributes of orange fruits. For this purpose, CVs of 42 articles were used, considering soluble solids (SS), titratable acidity (TA), soluble solids and titratable acidity ratio (SS/TA), fruit length (FL), fruit diameter (FD), fruit mass (FM) and juice yield (JY), applying descriptive statistics and the Shapiro Wilk normality test. The limits proposed as low CV for the physical-chemical attributes of total soluble solids, titratable acidity, the ratio of total soluble solids and titratable acidity, fruit length, fruit diameter, fruit mass, and juice yield are respectively 2.11; 4.39; 4.46; 2.27; 2.59; 4.71 and 1.99% while the high CV range corresponds in the same sequence to 9.61;15.02;15.12;8.99;9.69;19.39;16.34%.

Author Biographies

Valéria Pancieri Sallin, Federal University of Espírito Santo

North University Center of Espírito Santo, São Mateus, Espírito Santo, Brazil

Douglas Vicente do Carmo Lima, Federal University of Espírito Santo

Programa de Pós-Graduação em Agricultura Tropical (PPGAT)

Centro Universitário Norte do Espírito santo (CEUNES)

Maria Juliete Lucindo Rodrigues, Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)

Programa de Pós-Graduação em Agricultura Tropical (PPGAT)

Centro Universitário Norte do Espírito santo (CEUNES)

Matheus Torezani Rossi, Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)

Programa de Pós-Graduação em Agricultura Tropical (PPGAT)

Centro Universitário Norte do Espírito santo (CEUNES)

Vinicius de Souza Oliveira, Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)

Programa de Pós-Graduação em Agricultura Tropical (PPGAT)

Centro Universitário Norte do Espírito santo (CEUNES)

Edilson Romais Schmildt, Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)

Departamento de Ciências Agrárias e Biológicas (DCAB)

Centro Universitário Norte do Espírito santo (CEUNES)

References

FARIA FILHO, Daniel, E., JARUCHE, Yuri, G., LEAL, Dyhogo. H. V. Classificação de coeficientes de variação na experimentação com coelhos no Brasil. Ciência Animal Brasileira, v. 17, n. 4, p. 519-526, 2016.

AMARAL, Alexandre. M.; MUNIZ, Joel. A.; SOUZA, Maurício. Avaliação do coeficiente de variação como medida da precisão na experimentação com citros. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.32, p.1221-1225, 1997.

PIMENTEL-GOMES, Frederico. Curso de Estatística Experimental. 13. ed. Piracicaba: Livraria Nobel, 1985. 467p.

FARIA FILHO, Daniel. E., DIAS, Adelio. N., VELOSO, A. L. C., BUENO, C. F. D., COUTO, F. A. P., MATOS JÚNIOR, J. B., BARRETO, K. Z. O., RODRIGUES, P. A., CARNEIRO, W. A. Classification of coefficients of variation in experiments with commercial layers. Brazilian Journal of Poultry Science, v. 12, n. 4, p. 255-257, 2010.

LIMA, Lojoré. L., NUNES, Glauber. H. S., BEZERRA NETO, Francisco. Coeficientes de variação de algumas características do meloeiro: uma proposta de classificação. Horticultura Brasileira, v. 22, n. 1, p. 14-17, 2004.

COSTA, Nilce. H. A. D., SERAPHIN, José. C., ZIMMERMANN, Francisco. J. P. Novo método de classificação de coeficientes de variação para a cultura do arroz de terras altas. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 37, n. 3, p. 243-249, 2002.

CRUZ, Edimar. A., MOREIRA, Gisele. R., PAULA, Marcos. O., OLIVEIRA, Andressa. C. de M. Coeficiente de variação como medida de precisão em experimentos com tomate em ambiente protegido. Enciclopédia Biosfera, v. 8, n. 14, p. 220-233, 2012.

OLIVEIRA, Renato. L., MUNIZ, Joel. A., ANDRADE, Messias. J. B., REIS, Ricardo. L. dos. Precisão experimental em ensaios com a cultura do feijão. Ciência e Agrotecnologia, v. 33, n. 1, p. 113-119, 2009.

SILVA, Anderson. R., CECON, Paulo. R., RÊGO, Elizanilda. R., NASCIMENTO, Moysés. Avaliação do coeficiente de variação experimental para caracteres de frutos de pimenteiras. Revista Ceres. v.58, p.168-171, 2011.

CARVALHO, Claudio. G. P., ARIAS, Carlos. A. A., TOLEDO, José. F. F., ALMEIDA, Leones. A., KIIHL, Romeu. A. S., OLIVEIRA, Marcelo. F., HIROMOTO, Dario. M., TAKEDA, Claudio. Proposta de classificação dos coeficientes de variação em relação à produtividade e altura da planta de soja. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 38, n. 2, p. 187-193, 2003.

ATROCH, André. L., NASCIMENTO FILHO, Firmino. J. Classificação do coeficiente de variação na cultura do guaranazeiro. Revista de Ciências Agrárias, n. 43, p. 43-48, 2005.

R CORE TEAM. R: a language and environment for statistical computing. Vienna: R Foundation for Statistical Computing, 2022.

GARCIA, Carlos. H. Tabelas para classificação do coeficiente de variação. Piracicaba: IPEF. (Circular Técnica, 171). 12p. 1989.

FERREIRA, Jeferson. P., Schmildt, Edilson. R, Schmildt, Omar., Cattaneo, Laercio. F., Alexandre, Rodrigo. S, CRUZ, Cosme. D. Comparação de métodos para classificação do coeficiente de variação em mamão. Revista Ceres, v. 63, n. 2, p. 138-144, 2016.

RODRIGUES, Maria. D. S., ARAÚJO NETO, Sebastião. E., ANDRADE NETO, Romeu. D. C., SOARES FILHO, Walter. D. S., GIRARDI, Eduardo. A., LESSA, Lauro. S., ALMEIDA, Ueliton. O., ARAÚJO, James. M. Agronomic performance of the 'Pera' orange grafted onto nine rootstocks under the conditions of Rio Branco, Acre, Brazil. Revista Brasileira de Ciências Agrárias. v.14, n. 4, p.1-8, 2019

AMARANTE, Cassandro. V. T., STEFFENS, Cristiano. A., MAFRA, Álvaro. L., ALBUQUERQUE, Jackson. A. Yield and fruit quality of Apple from conventional and organic production systems. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 43, n. 3, p. 333-340, 2008.

Pozzan, M., Triboni, H.R. (2005). Colheita e qualidade do fruto. In: Mattos Junior D., De Negri, J.D., Pio, R.M., Pompeu Junior, J. (Eds.), Citros. FUNDAG, Campinas: IAC cap. 26, pp. 801–822.

TAZIMA, Zuleide H.; AULER, Pedro, A. M.; NEVES, Carmen, S. V. J.; YADA, Inês, F. U.; LEITE JUNIOR, Rui, P. Comportamento de clones de laranja 'Valência' na região norte do Paraná. Revista Brasileira de Fruticultura, [S.L.], v. 30, n. 4, p. 970-974, dez. 2008.

SANTOS, R. M.; VALADARES, F. V.; PIROVANI, A. A. V; VENANCIO, D. F. V.; SILVA, A. R. da; CECON, P. R.; RÊGO, E. R. do; NASCIMENTO, M. Avaliação do coeficiente de variação experimental para caracteres de frutos de pimenteiras. Revista Ceres, v. 58, n. 2, p. 168-171, 2011.

PIMENTEL-GOMES, Frederico. Curso de estatística experimental. 15. Ed., Piracicaba: Fealq, 2009. 451p.

Downloads

Published

2022-11-23