Classification to Coefficient of Variation in Physical and Chemical Attributes of Oranges
DOI:
https://doi.org/10.55747/bjedis.v2i2.52551Keywords:
Statistics analysis, experimental precision, variables, analytical methods, reliability, data analysis.Abstract
Abstract: A of the ways to evaluate data homogeneity in experiments is through the coefficient of variation (CV), however, in orange fruit evaluations, gaps are noted about the ranges that the variables must present due to their fluctuations as a function of factors genetic, climatic and agricultural. Thus, the present work aims to propose classifications of coefficient of variation for physicochemical attributes of orange fruits. For this purpose, CVs of 42 articles were used, considering soluble solids (SS), titratable acidity (TA), soluble solids and titratable acidity ratio (SS/TA), fruit length (FL), fruit diameter (FD), fruit mass (FM) and juice yield (JY), applying descriptive statistics and the Shapiro Wilk normality test. The limits proposed as low CV for the physical-chemical attributes of total soluble solids, titratable acidity, the ratio of total soluble solids and titratable acidity, fruit length, fruit diameter, fruit mass, and juice yield are respectively 2.11; 4.39; 4.46; 2.27; 2.59; 4.71 and 1.99% while the high CV range corresponds in the same sequence to 9.61;15.02;15.12;8.99;9.69;19.39;16.34%.
Downloads
References
FARIA FILHO, Daniel, E., JARUCHE, Yuri, G., LEAL, Dyhogo. H. V. Classificação de coeficientes de variação na experimentação com coelhos no Brasil. Ciência Animal Brasileira, v. 17, n. 4, p. 519-526, 2016.
AMARAL, Alexandre. M.; MUNIZ, Joel. A.; SOUZA, Maurício. Avaliação do coeficiente de variação como medida da precisão na experimentação com citros. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.32, p.1221-1225, 1997.
PIMENTEL-GOMES, Frederico. Curso de Estatística Experimental. 13. ed. Piracicaba: Livraria Nobel, 1985. 467p.
FARIA FILHO, Daniel. E., DIAS, Adelio. N., VELOSO, A. L. C., BUENO, C. F. D., COUTO, F. A. P., MATOS JÚNIOR, J. B., BARRETO, K. Z. O., RODRIGUES, P. A., CARNEIRO, W. A. Classification of coefficients of variation in experiments with commercial layers. Brazilian Journal of Poultry Science, v. 12, n. 4, p. 255-257, 2010.
LIMA, Lojoré. L., NUNES, Glauber. H. S., BEZERRA NETO, Francisco. Coeficientes de variação de algumas características do meloeiro: uma proposta de classificação. Horticultura Brasileira, v. 22, n. 1, p. 14-17, 2004.
COSTA, Nilce. H. A. D., SERAPHIN, José. C., ZIMMERMANN, Francisco. J. P. Novo método de classificação de coeficientes de variação para a cultura do arroz de terras altas. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 37, n. 3, p. 243-249, 2002.
CRUZ, Edimar. A., MOREIRA, Gisele. R., PAULA, Marcos. O., OLIVEIRA, Andressa. C. de M. Coeficiente de variação como medida de precisão em experimentos com tomate em ambiente protegido. Enciclopédia Biosfera, v. 8, n. 14, p. 220-233, 2012.
OLIVEIRA, Renato. L., MUNIZ, Joel. A., ANDRADE, Messias. J. B., REIS, Ricardo. L. dos. Precisão experimental em ensaios com a cultura do feijão. Ciência e Agrotecnologia, v. 33, n. 1, p. 113-119, 2009.
SILVA, Anderson. R., CECON, Paulo. R., RÊGO, Elizanilda. R., NASCIMENTO, Moysés. Avaliação do coeficiente de variação experimental para caracteres de frutos de pimenteiras. Revista Ceres. v.58, p.168-171, 2011.
CARVALHO, Claudio. G. P., ARIAS, Carlos. A. A., TOLEDO, José. F. F., ALMEIDA, Leones. A., KIIHL, Romeu. A. S., OLIVEIRA, Marcelo. F., HIROMOTO, Dario. M., TAKEDA, Claudio. Proposta de classificação dos coeficientes de variação em relação à produtividade e altura da planta de soja. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 38, n. 2, p. 187-193, 2003.
ATROCH, André. L., NASCIMENTO FILHO, Firmino. J. Classificação do coeficiente de variação na cultura do guaranazeiro. Revista de Ciências Agrárias, n. 43, p. 43-48, 2005.
R CORE TEAM. R: a language and environment for statistical computing. Vienna: R Foundation for Statistical Computing, 2022.
GARCIA, Carlos. H. Tabelas para classificação do coeficiente de variação. Piracicaba: IPEF. (Circular Técnica, 171). 12p. 1989.
FERREIRA, Jeferson. P., Schmildt, Edilson. R, Schmildt, Omar., Cattaneo, Laercio. F., Alexandre, Rodrigo. S, CRUZ, Cosme. D. Comparação de métodos para classificação do coeficiente de variação em mamão. Revista Ceres, v. 63, n. 2, p. 138-144, 2016.
RODRIGUES, Maria. D. S., ARAÚJO NETO, Sebastião. E., ANDRADE NETO, Romeu. D. C., SOARES FILHO, Walter. D. S., GIRARDI, Eduardo. A., LESSA, Lauro. S., ALMEIDA, Ueliton. O., ARAÚJO, James. M. Agronomic performance of the 'Pera' orange grafted onto nine rootstocks under the conditions of Rio Branco, Acre, Brazil. Revista Brasileira de Ciências Agrárias. v.14, n. 4, p.1-8, 2019
AMARANTE, Cassandro. V. T., STEFFENS, Cristiano. A., MAFRA, Álvaro. L., ALBUQUERQUE, Jackson. A. Yield and fruit quality of Apple from conventional and organic production systems. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 43, n. 3, p. 333-340, 2008.
Pozzan, M., Triboni, H.R. (2005). Colheita e qualidade do fruto. In: Mattos Junior D., De Negri, J.D., Pio, R.M., Pompeu Junior, J. (Eds.), Citros. FUNDAG, Campinas: IAC cap. 26, pp. 801–822.
TAZIMA, Zuleide H.; AULER, Pedro, A. M.; NEVES, Carmen, S. V. J.; YADA, Inês, F. U.; LEITE JUNIOR, Rui, P. Comportamento de clones de laranja 'Valência' na região norte do Paraná. Revista Brasileira de Fruticultura, [S.L.], v. 30, n. 4, p. 970-974, dez. 2008.
SANTOS, R. M.; VALADARES, F. V.; PIROVANI, A. A. V; VENANCIO, D. F. V.; SILVA, A. R. da; CECON, P. R.; RÊGO, E. R. do; NASCIMENTO, M. Avaliação do coeficiente de variação experimental para caracteres de frutos de pimenteiras. Revista Ceres, v. 58, n. 2, p. 168-171, 2011.
PIMENTEL-GOMES, Frederico. Curso de estatística experimental. 15. Ed., Piracicaba: Fealq, 2009. 451p.
Downloads
Additional Files
Published
Issue
Section
License
AUTHORS’ DECLARATION AND COPYRIGHT TRANSFER AGREEMENT
The undersigned authors hereby declare that the submitted manuscript is an original work and has not been previously published or submitted, in whole or in part, to any other journal. The authors further commit not to submit this work to any other journal while it is under consideration by BJEDIS.
We affirm that the manuscript is free from plagiarism, and we accept full responsibility for any allegations of academic misconduct that may arise.
By submitting this manuscript, the authors irrevocably transfer all copyrights of the work—including, without limitation, the rights of reproduction, distribution, translation, and public communication in any form or medium—to BJEDIS. Any breach of this agreement may result in legal action in accordance with the Brazilian Copyright Law (Law No. 9.610 of February 19, 1998).
The authors also declare that there are no conflicts of interest related to this work. All sources of financial support have been properly acknowledged in the funding section of the manuscript.
