The female strength of wine professionals in Brazil: perceptions of women acting in the areas of education, research, production and service

Authors

Keywords:

Gastronomy, Enology, Feminism, Misogyny, Food service.

Abstract

In recent years, many works have been published on several aspects related to wine, as is the case of studies on the profiles and preferences of consumers of this drink. However, there is still little research addressing questions about wine professionals, including women. Such research can be useful not only to get to know these women, but also to understand the working relationships potentially better in food services that employ them. In this context, this research sought to know the perceptions of 200 women who work in the world of wine in Brazil or are qualifying for it; from questions involving topics such as performance and professional training, misogyny, among others, through an online survey. Based on the results, it was possible to notice that the female participation in the world of wines has been growing and gaining more and more space, but some of these women have already gone through misogynistic or prejudiced situations regarding their occupation, and even considering their insertion in the market satisfactory believe they can achieve greater space and recognition in this segment.

Author Biographies

Lilian Corrêa Alves, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ), Seropédica, RJ, Brasil.

Bacharel em Hotelaria pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (2017). Foi estagiária na área de Alimentos e Bebidas do Hotel Hilton Barra (2016). Atualmente cursa Especialização em Gastronomia e Cozinha Contemporânea pela Universidade Cândido Mendes e é membro do Grupo de Pesquisa em Gastronomia, Alimentos e Bebidas (GAB) da UFRRJ. 

Elga Batista da Silva, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ), Seropédica, RJ, Brasil.

Professora adjunta da área de Alimentos e Bebidas, Instituto de Ciências Sociais Aplicadas (ICSA) na Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ). Doutora e Mestre em Ciência e Tecnologia de Alimentos pela UFRRJ. Possui especialização em Ciência dos Alimentos pela Universidade Federal de Pelotas (Ufpel) e em Segurança Alimentar e Qualidade Nutricional pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio de Janeiro (IFRJ). Graduada em Nutrição pela Universidade do Estado do Rio de Janeiro (Uerj). Atualmente é vice-coordenadora do Curso de Bacharelado em Hotelaria da UFRRJ e líder do Grupo de Pesquisa em Gastronomia, Alimentos e Bebidas (GAB).

Published

2021-12-21

Issue

Section

Artigos originais