Kneading a food authenticity: genuine relations between tourism and heritage
Keywords:
Gastronomy, Authenticity, Culture, Heritage, Tourism,Abstract
This theoretical essay seeks through a direct and clear presentation to elucidate views that surround traditional eating practices in the twenty first century. Through the discussion of contemporary themes such as materiality and immateriality, cultural heritage, gastronomic tourism, origin certifications and registry, we seek the understanding of what makes a food to be considered authentic. In this discursive path, critical developments are presented, tending to an ideal of sustainable exploration by gastronomic tourism, categorization of food authenticities and the appreciation of Brazilian food heritage.
Downloads
Published
2021-12-21
Issue
Section
Ensaios teóricos
License
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).