Overview of Gastronomy Research Groups registered on the Lattes Platform: a characterization

Authors

  • Camila da Silva Vaz Branco Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ), Seropédica, RJ, Brasil
  • Elga Batista da Silva Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ), Seropédica, RJ, Brasil https://orcid.org/0000-0001-6646-4682

Keywords:

Gastronomy, Food, Cooking, Directory of Research Groups.

Abstract

This work characterized the Research Groups (RG) in Gastronomy present in the Lattes Platform from a data collection, the selection criterion of the Group being the presence of the word “gastronomy” in the fields referring to the name of the Group, of the research line and keyword of the search line. It was found that, of the 71 groups evaluated, 76% have current certification and among these 54 certified groups, Public Education Institutions represent 80%. As for excluded or denied certification groups, the same distribution was observed between public (50%) and private (50%) institutions. In relation to the doctorate of the RG leaders, the highlighted areas are Food Science and/or Technology (14.44%), Administration (13.41%) and Geography (10.31%); although 10.31% of leaders do not have a doctorate. A concentration of these RG was detected in the South, Southeast and Northeast regions. The areas of Tourism, Science and Technology of Food and Nutrition have a greater number of Research Groups involving Gastronomy registered in the Directory of RG. There is considerable diversification in the academic training of leaders, reflecting the interdisciplinarity in the studied RG.

Author Biographies

Camila da Silva Vaz Branco, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ), Seropédica, RJ, Brasil

Mestranda em Agricultura Orgânica pelo Programa de Pós-Graduação em Agricultura Orgânica da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (PPGAO/UFRRJ), pós-graduada (lato sensu) em Gastronomia Contemporânea e graduada em Química pela Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ). Membro do Grupo de Pesquisa em gastronomia, alimentos e bebidas. Atualmente é servidora da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro e atua nas áreas de: gastronomia, análises de alimentos, química, alimentos e bebidas, agroindustrialização, alimentos orgânicos e agricultura orgânica.

Elga Batista da Silva, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ), Seropédica, RJ, Brasil

Professora adjunta da área de Alimentos e Bebidas, Instituto de Ciências Sociais Aplicadas (ICSA) na Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ). Doutora e Mestre em Ciência e Tecnologia de Alimentos pela UFRRJ. Especialista em Ciência dos Alimentos pela Universidade Federal de Pelotas (Ufpel) e em Segurança Alimentar e Qualidade Nutricional pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio de Janeiro (IFRJ). Graduada em Nutrição pela Universidade do Estado do Rio de Janeiro (Uerj). Atualmente é vice-coordenadora do Curso de Bacharelado em Hotelaria da UFRRJ e é líder do Grupo de Pesquisa em Gastronomia, Alimentos e Bebidas (GAB).

Published

2022-08-16

Issue

Section

Artigos originais