What is sustainable food in Brazil? Access, health and recognition as relevant aspects for institutional actors in the food system. A field research
Keywords:
Gastronomy, Sustainable food consumption, Sustainable food, Brazilian food system, Ethical consumptionAbstract
The paper presents qualitative research results on sustainable food consumption, comprising a bibliographic research and analysis of 30 interviews with actors representing key sectors of the country's food system, seeking to identify how they understand sustainable food consumption. The results show that the concept of sustainability in food is mainly based on three non-exclusive discourses: access, health and recognition. Sustainable consumption in food occurs to the extent that all Brazilians have access to healthy food daily, in terms of distribution, quality and price, and is associated with both the appreciation of traditional food culture and challenges in accessing food information. The research findings provide elements for the debate on public policies and food production and distribution strategies, and improve our understanding of the concept of sustainable food consumption in the midst of everyday practices, discourses and institutional contexts in Brazil.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).