How food is thinked, made and eaten at school: the PNAE and meanings about food among canteen women and children in the municipality of São João Batista do Glória at Minas Gerais

Authors

Keywords:

Gastronomy, National School Feeding Program, Socio-anthropology of food, Women's domestic work, School food culture

Abstract

Based on the assumption that food is central to thinking about the social organization of human societies and that the perception of what is considered healthy or tasty is relative to the historical and cultural experiences of each society, this paper makes a reflection, based on an experience report of an extension project on the implementation of the National School Feeding Program (PNAE)  as a public policy in the municipality of São João Batista do Glória, Minas Gerais.In this sense, it was identified that beyond objective issues related to the production, purchase, preparation and consumption of food from local family farming, it is necessary to pay attention to symbolic aspects that involve the potential for the full implementation of the programme. Thus, it is of utmost importance to pay attention to the agency of two fundamental social actors in this gear and in the re-elaboration of food heritages: the women who produce school meals, known as “canteen workers” and the consumers of these foods, in this case, the children.

Author Biography

Camila Guedes Codogno, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sul de Minas Gerais (IFSULDEMINAS), Passos, MG, Brasil

Possui graduação em Ciências Sociais (2004) pela Universidade Federal de Santa Catarina, mestrado em Antropologia Social (2007) pela mesma instituição e doutoramento em Ciências Sociais (2013) pela Universidade Estadual de Campinas. Tem experiência nas áreas de Alimentação Escolar, Antropologia da Infância, Antropologia Rural e Etnologia Indígena. Desenvolveu pesquisas entre os índios Galibi-Marworno do Amapá durante sua graduação e mestrado e, durante o doutoramento, trabalhou com associações de produtores rurais orgânicos do sul de Minas Gerais, região onde atua até os dias atuais, desenvolvendo pesquisas e assessorias. No primeiro semestre de 2015, realizou a pesquisa de pós-doutoramento com bolsa FAPESP no Departamento de Antropologia da UNICAMP/CERES (Centro de Estudos Rurais) acerca da produção de alimentos orgânicos entre os agricultores neorrurais. É professora do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sul de Minas Gerais, campus Passos desde 2015 (atualmente em licença não remunerada) e desenvolve projetos de pesquisa e extensão relacionados com a agricultura familiar e execução do PNAE (Programa Nacional de Alimentação Escolar). Desde janeiro de 2022, é investigadora visitante do Centro de Estudos Clássicos e Humanísticos da Universidade de Coimbra no âmbito do Projeto Complementar "DIAITA Heritage: Food, Environment and Well-being" e da Rede Transnacional "DIAITA: Património Alimentar da Lusofonia”.

 

Published

2024-02-29

Issue

Section

Artigos originais