Cooking as a craft: discussing gender in professional kitchens from a Chef’s sociolabor trjectory
DOI:
https://doi.org/10.70051/mangt.v3i2.61113Keywords:
Gastronomy, Sociology of trades, Trajectory, Cooking, Women chefsAbstract
Cooking is an activity that requires many simultaneous and overlapping steps, making it a complex task that requires specific knowledge incorporated and guided by practical experience. In professional kitchens, this transmission takes place in a relationship of prestige, hierarchy and power. While the act of cooking is often associated with women's domestic activities, professional cooking is considered an art form and has historically been associated with men. In this context, this study aims to discuss possible discriminatory practices related to gender issues in the professional environment of gastronomy. This study used qualitative research methodology, in-depth interviews with a chef from Recife. By analyzing both her professional career and her biography, we can get a clear idea of the meanings and senses attributed by her to her occupation and to cooking. In addition, the interviewee brought up fundamental issues related to the challenges faced by women in the profession.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Aline de Amorim Cordeiro Viana
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).