Are breweries for everyone? an investigation into the brewing labor market in paraíba in the light of gender
DOI:
https://doi.org/10.70051/mangt.v3i2.61245Keywords:
Gastronomy, Gender, Brewery market, Labor market, ParaíbaAbstract
The food industry is marked by gender! This stigma is evident even in the brewing market, given the social differences, such as the historical forced removal of women from production, the assignment of brewing to male responsibility and their domination in this field, the few female brewers. The aim is to verify gender issues in Paraiba breweries registered with MAPA, both as employers and employees, to identify the presence and occupation of social minorities, quantifying them and drawing up a current panoramic profile. This research is quantitative, basic in nature, exploratory in purpose, bibliographical and field-based, with a collection instrument using an electronic questionnaire. In the on-site survey, snowball sampling began with the breweries registered in the state. The data was systematized and analysed taking into account the cultural markers exposed. Thus, the social force is made up of: 80% heterosexual white cis men, and 20% heterosexual cis, brown and indigenous women. As for the gender of the workforce: 78% are cis men, 16% are cis women and 6% are unidentified.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 ANTONIO AGAILDES SAMPAIO FERREIRA, ADEMILSON BEZERRA TEIXEIRA, VALÉRIA LOUISE DE A. MARANHÃO SATURNINO SILVA
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).