Aventureiro caiçara community, Ilha Grande, Brasil: an analysis of food and production pattern
Keywords:
Gastronomy, Production model, Food pattern, Caiçara Community, Aventureiro Village,Abstract
This article is aimed to analyse changes that Aventureiro Village’s peoples have gone through, in production model and food pattern. Aventureiro Village is a caiçara Community located in Ilha Grande, in Angra dos Reis city, on the Southern coast of Rio de Janeiro state, in Brazil. “Filhos do Aventureiro”, as they call themselves, build up their knownledge from what environment provide historically, developing livelihood based on fishing and plantations. This qualitative phenomenological research was composed by bibliographical survey, semi-structured interviews and direct observation, with systematisation and analysis of data. That population’s physical space and cultural practices were restricted during years, so what it used to be produced and collected in the territory of the community before that have been bought in the city, to local residents and tourists food, altering meaningfully this community’s culture and traditional know-how related to food, often supported by collective efforts and family relationships. Traditional meals are shared only with local residents.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).