Between pots, prints, plates and ideas: conceptions about moquecas from Bahia and Espírito Santo

Authors

DOI:

https://doi.org/10.70051/mangt.v4i1.58037

Keywords:

Gastronomy, Moquecas, Moqueca capixaba, Moqueca baiana, Content analysis

Abstract

This work aims to discuss the meanings attributed to moquecas in Brazil, a classic dish that identifies the national territory, but appropriated in multiple ways. In a debate about the territorial legitimacy of the delicacy, we chose as sources the prints of the 19th and 20th centuries from Bahia and Espírito Santo in order to understand how the dishes were executed, at what moment they started to be called baiana or capixaba, seeking, through the method of content analysis, to perceive approximations and distances in the cooking of the dish over the time. In addition to historical sources, we debated with authors who studied moquecas and their meanings over time, in Brazil and abroad.

Author Biography

Fernando Santa Clara Viana Junior, Universidade Federal da Bahia (UFBA), Salvador, BA, Brasil

Possui Graduação em Gastronomia pela Faculdade Novo Milênio (2008 - Vila Velha/ES) e graduação em História pela Universidade Federal do Espírito Santo (UFES - 2020). É mestre (UFES - 2015) e doutor (UFES - 2022) em História. É professor da Universidade Federal da Bahia (UFBA), vinculado ao curso de Gastronomia, lotado na Escola de Nutrição (ENUFBA). Participa do Laboratório Saberes e Sabores: história da alimentação e das práticas de cura (UFES). Desenvolve pesquisas na área de História e Cultura da Alimentação, práticas alimentares no império luso na Modernidade, práticas alimentares e identidades na contemporaneidade, e patrimônios alimentares.

Published

2024-07-29

Issue

Section

Artigos originais