Between pots, prints, plates and ideas: conceptions about moquecas from Bahia and Espírito Santo
DOI:
https://doi.org/10.70051/mangt.v4i1.58037Keywords:
Gastronomy, Moquecas, Moqueca capixaba, Moqueca baiana, Content analysisAbstract
This work aims to discuss the meanings attributed to moquecas in Brazil, a classic dish that identifies the national territory, but appropriated in multiple ways. In a debate about the territorial legitimacy of the delicacy, we chose as sources the prints of the 19th and 20th centuries from Bahia and Espírito Santo in order to understand how the dishes were executed, at what moment they started to be called baiana or capixaba, seeking, through the method of content analysis, to perceive approximations and distances in the cooking of the dish over the time. In addition to historical sources, we debated with authors who studied moquecas and their meanings over time, in Brazil and abroad.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Fernando Santa Clara Viana Junior, Patrícia Maria da Silva Merlo, Alice Pinheiro Teixeira, Matheus Magalhães Costa, Naiara Cintia Silva de Lima
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).