Birthday cake with audio description: accessibility and commensality for people with visual impairment
DOI:
https://doi.org/10.70051/mangt.v4i1.58036Keywords:
Gastronomy, Accessibility, Audio description, Birthday cake, Visually impaired peopleAbstract
The birthday cake is a symbolic element of the gastronomic ritual that passes through generations and cultures. With the interest in knowing the relevance of this product in the lives of people with visual impairments, addressing accessibility in gastronomy, field research was carried out using a semi-structured questionnaire followed by projective interviews. The stories and memories about the cake associated with their own birthdays demonstrated the relevance of this gastronomic element in the lives of the thirty-three participants with visual impairments of this study. Despite their knowledge about audio description (AD), they never had access to AD applied to birthday cakes and, after learning about it, they emphasized the informative potential of this resource. Therefore, we suggest that the resource should be applied to promote communication accessibility and for the knowledge and identification not only of birthday cakes, but of several other products, in addition to gastronomic ones.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Juliana Féres Castelo, Verônica de Andrade Mattoso
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).